2011. november 7., hétfő

Rézi és az "X-Traktor"...

Sokat szoktuk emlegetni, hogy Gyuri bácsi, alias "szintiboy" karrierjének első állomását egy óballai traktorplató előtt kezdte a fűben, egy parasztház kertjében, a falunap úgynevezett rockszínpadán. Úgy gondoltuk, legújabb csapattagunkat ideje a mély vízbe dobni. A szervezők jóvoltából azonban a szinti helyén némi széna jelezte mindannyiunk számára, hogy a bennünk rejlő "X-faktor" kibontakoztatásán van még mit dolgozni. Azóta is hányjuk-vetjük (idestova 4 éve) a dolgokat a képzeletbeli traktorplatóról. Gazdálkodunk: az időnkkel, a családtagjainkkal, a barátainkkal, pénzünkkel. A zene gazdaságtanához ha sokat nem is értünk, egy valamiben rég óta biztosak vagyunk: hiába minden kísérlet a hangokkal, hangszerekkel, ha senki sem lát bennünket. De a visszaváltott sörös és boros üvegek ára elment a lemezkiadásra. Elakadtunk. És akkor véletlenül megismerkedtünk egy lánnyal, aki megértette, hogy mit akarunk a zenénkkel, és azt mondta, keressünk neki egy kertet, ahol folyosók vannak, burjánzó növények, fák, színek, ilyesmik, és ő csinál nekünk egy klipet ingyen. Így aztán elhívtuk Kunhegyesre, hátha megtalálja ezt a képzeletbeli kertet. Amikor a város széli "meggyesbe" vittük Rézi egyszer csak eltűnt a szemünk elől, de mikor újra előbukkant kezében a dézsmált gyümölcsökkel, a maggal együtt a várva várt választ is kiköpte: "Tökéletes".


Aztán az első forgatás elmaradt, mert előző éjszaka túlságosan is komolyan vettük, hogy a stábot a legízletesebb bogácsi borokkal kell megvendégelni, s az alapos kóstolgatásnak köszönhetően volt, aki mackóban és papucsban érkezett a kertbe, míg mások szinte egyáltalán nem. Rézi és "stábja" hosszas vita után egyetlen kocka rögzítése nélkül otthagyott bennünket és valamennyi szereplőt. A leckét megértettük. És amikor már úgy gondolta, hogy kellőképp kijózanodtunk, egy hónap múltával visszatért, mi pedig vigyáz állásban jelentettünk neki.
Alkonyat után Rida Cador (Rézi jobb keze) 12 óra kameracipelés után kikapcsolja a műszert, a jelenlévő Pátriások, kunhegyesi barátok, ismerősök és ismeretlenek pedig hatalmas ovációval jutalmazzák a két "idegent". Vajon ők akkor és ott gondolták volna, hogy ennyi idő alatt, ennyi pénzből képesek lesznek olyan videót készíteni, amely egy X-Faktor klipversenyében több ezer szavazat kíséretében jut a szerkesztői videók közé? Nem tudom. Ez a műsor viszont épp a csodákról és a meglepetésekről szól. És még valamiről, ami persze szintén csoda és meglepő: a tehetség. Köszönjük Rézi és Rida, köszönjük RTL Klub!