2009. február 15., vasárnap

Zenekar



"The BORGIA story"

Az egész 1999. nyarán kezdődött, amikor egy párizsi kis kocsmában a három magyar turista közül, az egyik (Zoli) azt hazudta a pultos lánynak, hogy tud gitározni, majd levette a falról a gitárt és valamelyik kedvenc akkordját kezdte pengetni, amihez még énekelt is. Később Csege is követte példáját. Bár ő nem énekelt, ellenben már négy akkordot is tudott játszani. Amikor azonban végre Szilárdra került volna a sor, már csak egy dolgot tehetett: elhatározta, hogy mielőbb gitár órákat fog venni – és azt is, hogy nem tőlük.

2001-ben egy szombat éjszaka – már Alfa Link Hélix-ként – a kunhegyesi művház pincéjében próbáltak éppen, amikor a feldühödött, kopasz szomszéd a pince fölötti szolgálati lakásból lezörgött hozzájuk. A zenélés így egy sör erejéig félbeszakadt, majd a hívatlan vendéggel együtt folytatódott, aki csak ez után ment vissza feleségéhez.

2002-ben a művház nagyszabású leltározása során napvilágra került sörösüvegekre és a folytonos feljelentésekre tekintettel a vezetőség visszavonta a korlátlan próbák engedélyezését, amire válaszul a zenekar feloszlott.

2003-ban Zoli főiskolai tervekkel magán ének-órákat vett a kopasz ének tanártól, akit cserébe gitározni tanított, és akivel később, na meg egy régi „link” haverral együtt, közös alkalmi szerepléseket vállalt. És ez így ment egészen 2007-ig. Mindeközben Tibi (a „kopasz” és „énektanár”) nem csupán elvált a második feleségétől is, de a legújabb vendéglátós zenei vállalkozásai mellett még református kántori szolgálatba is lépett. Ráadásul a lagzizásból kihagyta Zolit, aki ezt meglehetősen zokon vette, ezért egy ideig nem is álltak szóba egymással.
2007 februárjában azonban, egy tányér birkapörkölt és egy kétszáz fős közönség apropójából Zoli, némi hezitálás után mégis csak felhívta Tibit. És nem csak őt, hanem felhívta még Bagi Annamarit, a város egyetlen zongoristáját, Rab Gyulát, akivel valaha Lengyelországban közösen énekeltek magyar népdalokat, és felhívta természetesen legjobb "link" barátait is, Szilárdot és Csegét. Az első próba előtt Tibinek eszébe ötlött, hogy talán szükség lehet egy dobosra is, és magával hozta a fiát, Mátét: „nem tud dobolni, de meg fog tanulni”.

A jótékonysági bál után B.O.R.G.I.A. névvel önálló koncertezésbe fogtak. Zoli csakhamar megkísérelt jogot formálni Annamari szabadidejére, és ez sikerült is több mint egy évig. A szakítás után Annamari kiszállt, így a demó CD-re billentyű nélkül kerültek fel a számok. Hamarosan azonban mindenki számára világossá vált, hogy a keletkezett űrt pótolni kell. Szerencsére Tibi egyik kollégájának volt otthon egy pianínója, jobban mondva egy piás-szekrénye a kamrában, amelyet látván a zenekar nyomban bizalmat szavazott Gyurinak.

2009-ben a BORGIA végleges formációjával, Szolnokon, a Denevér stúdió falai között elkészítette első demó lemezét, aztán különböző okok miatt ideiglenesen feloszlott.
Majd 2010 tavaszán újraalakult, és néhány koncert után ismét feloszlott.

Mindezek ellenére: 2010 Karácsonya előtt Tibi felhívta Zolit egy Borgia koncert ötletével, amit Karácsonyra tervezett. Azóta a zenekar valamiért képtelen feloszlani.

Így aztán, 2011 március végén a Rockinform ingyenes mellékletében a Borgia megjelentette az addig felvett valamennyi száma közül azt a 11-et, amelyet a leginkább érdemesnek tartott arra, hogy az első, hivatalosan az RNR Média gondozásában megjelent, és országszerte terjesztett A
délok és Edék című lemezén szerepeljen.


A dalok közül először a Rédiónak készült klip Konz Teréz rendezésében, melyet a csapat be is nevezett az X-Faktor klipversenyébe. A videó csakhamar bekerült a szerkesztők kedvencei közé, így főműsoridőben mintegy 2 millió néző előtt debütált. Ezt követte a magyar Music TV döntése, minek következtében a csatorna szinte három hónapig műsoron tartotta a kunhegyesi meggyes kertet az éjszakai rotációban.
A második klip a Medve c. dalhoz készült. Kunhegyes város polgárai, polgármesteri hivatala és mindenki, aki bevonható volt, szerepet kapott. A nóta ismét az MTV műsorlistáján landolt, mégpedig a Cinemate csapatának köszönhetően, akik a forgatókönyvet filmre váltották.
A zenekar éppen ezért bízta meg Vad Róbertet a 2012 végére tervezett Minden dalok vége c. EP borítótervével is.
A három új dal 2012.12. havának 12. napján vált letölthetővé a facebook-on.



A kislemez első bemutatója 2012. december 21-ére lett tervezve. Kunhegyesen, a Malom Clubban, ahol a Borgia újraalakult, pontban éjfélkor a világvégéről írott Sámántangó c. szám fog felcsendülni. Egyelőre eddig van megírva a zenekar naptára.