2011. március 29., kedd

Torta és sörhab

A hab, ahogyan a magyar népmesékben található lehetetlen küldetésekben, egyszerre került fel a képzeletbeli tortára, és maradt le róla.
A Borgia maréknyi (busznyi) ám fáradhatatlan közönsége mégsem ment haza csalódottan, hiszen a magukkal hozott lelkesedés és lelkesítés gyümölcseként a zenekar közönségdíjával térhettek haza. Azért mondom így, mert a szombat este győztese nem a Morning Kill és nem valamelyik vérhányó, belezős metál banda volt (bár ez úton is gratulálunk a műfajért tett egyébként színvonalas hagyományőrző munkájukhoz), hanem a Borgia Közönsége! A rövid koncert alatt, nyugodtan mondhatjuk, a verseny alatt először és utoljára volt valódi koncert hangulat. Ez nem csak a zenekar számára is meglepetésül szolgáló Borgia pólóknak, hanem a lelkesítő tapsnak és ovációnak volt köszönhető. Csalódottak tehát nem vagyunk. Legfeljebb annyiban, hogy a zsűri értékelésében nem csak nyomokban volt felfedezhető a metál zene melletti elköteleződés, és mert félreérthetetlen tanúbizonyságát adták a metálon kívüli műfajok iránti közömbösségüknek. Ugyanakkor az a tény, hogy a zenénket a jelenleg legismertebb Mr2-ős zenekarokhoz hasonlították, bizakodásra adhat okot, hiszen aligha tudtak volna ennél hízelgőbbet mondani. Azt is mondhatnánk, ez az élmény vezetett bennünket arra a felismerésre, hogy amennyiben ma Magyarországon a rock zene műfaját csak a hajevő, magán-és mássalhangzókat vegyítő ordibálás fémjelzi, úgy - amennyiben mégsem akarunk a pop zene vonalába átnyergelni - kénytelenek vagyunk pontosítani azt a stílust, amit képviselünk. Éppen ezért, ha valaki az elmúlt szombat után azt kérdezi tőlünk, milyen zenét játszunk, csak ennyit fogunk mondani: "Petőfi rockot". Csak reménykedhetünk, hogy ezzel a - bizonyos értelemben a zsűri által - ránk ragasztott címkével egyszer majd az MR2 is egyet tud érteni.
A tortáról meg annyit, hogy ezt a Borgia 4 éves születésnapján fogyasztottuk. Pontosabban születés- és névnapján: hiszen mikor is lenne máskor a Borgia születésnapja, mint nőnapkor!? Éljenek a csajok, a bor, az orgiák, és Áldás, Békesség, meg persze Dicsértessék; meg Peace and Love. Ja, és találkozzunk vasárnap Budapesten a ROCKtogonban! :) "Talpra magyar!"